miercuri, 16 februarie 2011

Dinții de început - incisivii centrali inferiori (partea a IIa)

Atenție, etapă determinantă!

După naștere și înțărcare, erupția Dinților de început reprezintă o a treia etapă decisivă a drumului care conduce spre stadiul de adult, nu neglijați acest lucru. Maniera în care copilul trăiește separarea importantă pe care o simbolizează prima zi de școală va fi un model care va condiționa pe toate celelalte. Dacă aceasta a fost experimentată în nesiguranță, angoasă, panică, orice îndepărtare viitoare va echivala pentru copil cu un dezastru. Dacă din contră, prin prezența lor liniștitoare și afectuoasă cei doi părinți vor contribui la dedramatizarea tensiunii, separările care vor urma vor fi abordate cu seninătate până la ultima, cea care va conduce copilul devenit adult să-și ia zborul din casa părintească.

Dinții de început ne povestesc despre…


Erupția Dinților de început în spatele celor de lapte și dubla dentiție

Se mai întâmplă ca primul incisiv inferior să-și facă apariția în spatele dinților de lapte. Copilul va avea parte doar temporar de două rânduri de dinți. Acest fenomen, sursă de neliniști și de întrebări inutile pentru părinți nu e deloc ciudat. Dubla dentiție simbolizează ezitarea copilului de a părăsi lumea copilăriei (reprezentată de către dinții de lapte) pentru a intra în cea a adulților (dinții permanenți). Limba va crește și ea, iar acest lucru va ajuta în mod progresiv la împingerea incisivului permanent în față, provocând astfel expulzia incisivilor de lapte.

Poziționări defectuoase

Poziționarea incorectă a Dinților de început dezvăluie dificultatea copilului în procesul creșterii în ceea ce privește detașarea față de părinții „furnizori de hrană”:

  • Dintele stâng: copilul nu reușește să se desprindă de mamă
  • Dintele drept: copilul nu reușește să se desprindă de tată

Cauza poziționării greșite nu e reprezentată de o lipsă de spațiu, ci de o problemă de axă a cărei origine simbolizează dificultatea psihologică a copilului de a-și continua drumul către lumea adulților.

  • Dinte înclinat înspre în față:

Semnalează un temperament activ, debordând de vitalitate, adesea precoce și descurcăreț, copilul a beneficiat de o susținere bună (securitate materială și afectivă).

Un incisiv prea înclinat în față ne vorbește despre o lipsă de limite, un temperament „debordant” sau sufocant, astfel părinții vor trebui să-și impună mai clar autoritatea spre a-l modera.

  • Dinte înclinat înspre în spate

Indică o lipsă de susținere afectivă, o nesiguranță fundamentală care incită copilul să rămână aproape de mama sau de tata și-l împiedică să-și ia zborul. Sugerea degetului (eventuală) care poate accentua poziționarea greșită intervine secundar ca și o compensație a anxietății. Sunt posibile doua cauze:

  • Supraprotejarea de către părinții care-și proiectează temerile asupra copilului, exercitând asupra sa o supraveghere excesivă. Acest lucru naște în copil un sentiment de dependență: „nu voi reuși niciodată singur”.
  • Neglijența părinților care-și lasă copilul în voia sorții. Înclinarea simbolizează o devalorizare și o lipsă de încredere profundă, de aici teama de a fi respins: „nu am dreptul să exist”.

Fie că e vorba de partea stângă, dreaptă sau de amândouă, înclinarea dintelui înspre în spate dezvăluie o tendință fundamentală de apărare (frica de a trăi), accentuată de atitudinea supraprotectoare sau neglijentă a părintelui. În orice caz, copilul are nevoie să fie însoțit în acest moment tranzitoriu al vieții care simbolizează, să ne amintim din nou, o a doua naștere.

Carii
Excepționale.
În cazul în care sunt: refuz de a exista, sentiment de repingere din partea părinților. 

(Estelle Vereeck, Dente qui pousse, dent qui parle)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu