sâmbătă, 19 martie 2011

It's that simple. Facts of life


În natură nimic nu e gratuit! Frumusețea cuprinde utilul, iar utilul face parte dintr-o economie universală divină.

A sosit de mult timpul ca terapia să abordeze omul ca pe o unitate funcțională imposibil de decupat și tratat pe segmente și aparate funcționale. Vorbim despre o unitate indisociabilă între psihic și fizic (între partea subtilă și cea densă a aceluiași program). Adevărata terapie a avut dintotdeauna toate aceste intuiții, tratând atât efectul, dar mai ales cauza, dând o imensă importanță întăririi și purificării terenului (organismului) cu substanțe a căror energie este compatibilă cu energia umană. Și nu în ultimul rând, respectând timpul și ritmul de vindecare al corpului, fără a masca simptomele care evocă evoluția bolii. Persoana este total responsabilă și intenția ei de însănătoșire și de evoluție este hotărâtoare în procesul de vindecare.
Dr. Edward Bach se-nscrie, cu terapia sa bazată pe remedii florale, în această linie unificatoare care ia în considerare tratarea cauzelor concomitent cu simptomele bolilor
(Mircea Laurențiu, Osteopat DO)



Natura ne-a conceput perfecți, nu trebuie să ne străduim să obținem ce deja avem, trebuie doar să transpunem în formă materială perfecțiunea cu care am fost înzestrați de la începutul tuturor timpurilor. Sănătatea înseamnă să ascultăm dorințele sufletelor noastre, fiind încrezători asemenea copiilor mici, respingând intelectul (pomul cunoașterii binelui și răului) cu raționamentele sale „pro” și „contra”, cu temerile sale anticipative, ignorând convenția, ideile comune și îndemnurilor altor oameni, astfel încât să putem trece prin viață neatinși, nevătămați, gata să ne ajutam semenii.
Putem judeca sănătatea noastră prin intermediul fericirii de care ne bucurăm (sau nu) și tot prin ea putem știi dacă ne supunem sau nu dictatelor sufletelor noastre. Lumea ne este dată pentru a ne bucura și a ne face utili. Numai făcându-ne utili din dragoste și fericire putem fi de folos cu adevărat. Un lucru făcut dintr-un simț al datoriei însoțit poate de un sentiment de iritare și nerăbdare este lipsit de importanță, înseamnă timp prețios irosit, când, poate, cineva acolo are nevoie reală de ajutorul nostru.
Adevărul nu are nevoie să fie analizat, argumentat sau învăluit în multe cuvinte. Numai în privința lucrurilor complicate și irelevante ale vieții avem nevoie de atât de multă convingere, acest lucru ducând la supradezvoltarea intelectului. Lucrurile care contează cu adevărat sunt cele simple.


Doar sufletul știe ce experiențe sunt necesare pentru fiecare personalitate în parte. Oricare ar fi impulsul, important sau nu – dorința de o altă ceașcă de ceai sau o schimbare totală a tuturor obiceiurilor din viața cuiva – trebuie să fie urmat de bună voie. Sufletul știe că saturația e singurul remediu adevărat pentru tot ceea ce noi considerăm păcat sau greșit în această lume, căci până nu se revoltă întreaga ființă împotriva unui anumit act, acel defect nu e eradicat, ci doar inactiv, ca atunci când e mult mai la-ndemână să continui să-ți înfigi degetele în borcanul cu dulceață, până când ești atât de bolnav, încât dulceața nu te mai atrage.
Adevăratele noastre dorințe, îndemnurile sinelui nostru adevărat nu trebuie confundate cu îndemnurile și dorințele pe care ceilalți oameni ni le sădesc atât de des în minte sau în conștiință. Nu trebuie să dăm atenție felului în care lumea interpretează acțiunile noastre. Putem fi siguri că există un singur păcat, acela de a nu ne supune dictatelor divinității noastre. Aceste îndemnuri, intuiții, dorințe nu sunt niciodată egoiste. Ele ne privesc doar pe noi înșine, nu greșesc niciodată în ceea ce ne privește și ne aduc sănătate în trup și minte.
Boala este rezultatul opunerii personalității la îndrumarea sufletului care se manifestă în corpul fizic. Se întâmplă atunci când suntem surzi la „glasul conștiinței”, când încercăm să ne impunem altora dorințele sau permitem sugestiilor, gândurilor și ordinelor lor să ne influențeze.
 

Să fim atenți nu numai să nu îngăduim nicio interferență din exterior, ci, și mai important, să nu stânjenim în nici un fel altă ființă omenească. În aceasta rezidă adevărata sănătate. Nu avem nici un drept să ne amestecăm în viața vreunuia din semenii noștri. Această dizarmonie, boala, se manifestă în corp, fiindcă numai corpul servește la reflectarea lucrărilor sufletului, întocmai cum chipul reflectă fericirea prin zâmbet și supărarea prin încruntătură. La fel și în ceea ce privește lucrurile mai mari. Trupul va reflecta adevăratele cauze ale bolii (frica, nehotărârea, îndoiala, etc.) în dezorganizarea sistemelor și țesuturilor sale. Boala este prin urmare, rezultatul interferenței: intervenind asupra altcuiva sau îngăduind altuia să intervină asupra noastră.
(Edward Bach, Terapia prin flori, extrase din Capitolele III, IV, V)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu