miercuri, 6 aprilie 2011

Slăbind prin „recondiţionare psihică” sau „hetero-sugestie”


Da, e posibil să slăbim prin sugestie şi de asemenea prin auto-sugestie. Prin repetarea neîncetată a cuvintelor „mă îngraş, am celulită” luăm în greutate din cauza anxietăţii.

Tensiunea nervoasă care blochează emonctorii împiedică funcţiile eliminatoare să-şi ducă la bun sfârşit rolul de a respinge în afara organismului toxinele şi deşeurile. Acestea se acumulează în lichidele organice (limfa, mediul propice pentru dezvoltarea ţesuturilor neoforme, mai precis celulita).

Relaxarea, intitulată de Marcel Rouet „psiho-somatică”, este o tehnică la alegere pentru a slăbi, curăţând elementul sangvin şi limfatic, mai exact ameliorând starea de sănătate. Are de asemenea ca efect normalizarea comportamentului alimentar. Participă la acţiunea subconştientă dar şi la asocierea cu o conştientizare comportamentală care va permite pierderea de kilograme în timp şi mai scurt.

Enervarea şi nerăbdarea dau naştere tensiunii nervoase. Această tensiune se revarsă asupra tuturor acţiunilor, asupra comportamentului, de unde rezultă dezvoltarea unei oarecare agresivităţi şi unui inconfort moral manifestându-se printr-un sentiment de vinovăţie şi de neîmplinire dăunătoare sănătăţii, implicit siluetei. Pentru a utiliza un termen actual „nu vă simţiţi bine în pielea dumneavoastră”. Primul lucru de făcut în această situaţie este acceptarea realităţii şi în acest fel anxietatea este redusă.

Este necesar să ne fixăm un scop: acela de a deveni ceea ce dorim să fim. Aceasta implică stabilirea greutăţii la care ar fi înţelept să ajungem, modificarea comportamentului, adaptarea la o cură de recondiţionare psihofagică.

Conştientizarea propriului comportament

În general, femeia care se îngraşă din cauza tensiunii nervoase este tensionată interior. În funcţie de temperament, acest lucru se explică în două moduri diferite:

 Pe de-o parte pletorica temperamentului limfatic „enervarea interioară”, sub o aparenţă calmă şi pe cealaltă parte femeia cu temperament sangvin sau biliar care îşi manifestă agitaţia.

Dacă vă recunoaşteţi în această descriere încercaţi să vă relaxaţi luând în considerare starea dumneavoastră comportamentală, după care, prin modificarea temperamentului vă veţi domina impulsurile.

Se pare că există o contradicţie între reducerea activităţii comportamentale cu scopul de a obţine o relaxare a nervilor şi interesul pentru stimularea metabolismului pentru a putea creşte combustia fizică necesară consumului unui număr mai mare de calorii.

De fapt, nu există nicio incompatibilitate între aceste două atitudini, ci doar complementaritate. Ceea ce precipită ciclul infernal „nervozitate-anxietate-nervozitate” nu este o activitate elaborată şi ordonată, ci din contră: agitaţia dezordonată şi sterilă.

Iată de ce în paralel cu învăţarea relaxării neuro-musculare educăm femeia care doreşte să slăbească să fie conştientă de temperamentul ei, să nu se lase dominată de stările sufleteşti sau circumstanţele adverse. Astfel ea beneficiază de o dublă disciplină, care, în final îi va aduce linişte şi împăcare.

Pe de-o parte, igiena mentală responsabilă de accentuarea acestei educaţii îi aduce calmul interior care va destinde nervii, iar pe de altă parte această stăpânire îi aduce puterea controlului atitudinilor şi gesturilor proprii care se vor armoniza, devenind mai relaxate şi mai măsurate.

Pe plan moral, această victorie ameliorează capacităţile de atenţie şi de concentrare, creează o modalitate de a alunga ideile depresive în profitul imaginilor euforice şi tonice. Pe plan fizic, activitatea dezordonată şi haotică e succedată de o întrebuinţare a timpului lucidă şi coerentă, o activitate zilnică sportivă benefică relaxării, un consum fizic progresiv intensificat în care nu intră în joc nici cea mai mică urmă de solicitare nervoasă. Acest comportament va fi în scurt timp extrapolat obiceiurilor alimentare care vor fi ameliorate în raport cu scopul urmarit: pierderea de kilograme.

Să învăţăm să mâncăm mai încet. Îngrăşarea dezvoltă pe bună dreptate sau nu frustrarea sexuală; femeia se crede mai puţin atrăgătoare, dar în loc să diminueze această frustrare, deseori reală, nu face decât să o dezvolte şi mai mult. Sub presiunea sentimentului de neîmplinire, ea „compensează” mâncând mai mult şi mai repede.

Nu vă lăsaţi dusă în această direcţie nefericită. Este de ajuns să conştientizaţi mecanismul pentru a vă putea pune pe roate.

Iată câteva sfaturi care vă vor fi de folos:

Aşteptaţi cu nerăbdare ora mesei şi felurile dumneavoastră de mâncare preferate?

Senzualitatea dumneavoastră este cea care cere să fie satisfăcută. Îndreptaţi-vă ideile spre alte lucruri de ordin fizic şi transferul va fi realizat.
Dacă nu veţi putea face dragoste în momentul în care doriţi, încercaţi un exerciţiu fizic, la nevoie nu ezitaţi să vă cufundaţi într-o lectură, dorinţele dumneavoastră vor prinde un alt contur...

(După studiile lui Marcel ROUET,
Philippe Dargere,
diplomat al metodei psihofagice)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu