miercuri, 18 decembrie 2013

Philip Wollen: Animals should be off the menu!

N-am putut să nu traduc discursul puternic și emoționant al lui PhilipWollen (filantrop și apărător al cauzelor animalelor) din cadrul dezbaterii publice “Animals should be off the menu”, Melbourne. 
Mai jos urmează traducerea ca atare (strict text), iar la final veți găsi linkul cu discursul original (durează aprox 10 minute). Din păcate încă nu știu cum să fac să montez și să integrez subtitrarea în limba română pentru a fi mai ușor de urmărit. Dacă cineva se pricepe și ar avea timp pentru așa ceva, that would be awesome!


  

"Într-o noapte târzie, pe când se plimba pe faleză, Regele Lear îl întreabă pe Contele de Gloucester (care era orb): “cum vezi tu lumea?” Iar Gloucester cel orb răspunde: “o văd simțind-o”. Nu ar trebui oare să o vedem cu toții așa?
Locul animalelor nu este în meniuri! În acest moment ele urlă îngrozite în abatoare, în trailere de transport și în cuști, lagăre de concentrare nelegiuite și ignobile, pline de disperare…
Mi-au rămas întipărite în minte țipetele tatălui meu aflat pe patul de moarte, atunci când corpul i-a fost pustiit de cancer și mi-am dat seama că am mai auzit undeva aceste țipete… în abatoare, cu ochii scoși și tendoanele tăiate, pe navele de tonaj greu care le transportă spre Orientul mijlociu, le-am auzit la balena-mamă aflată în agonie atunci când un harpon i-a sfârtecat capul. Strigătele lor sunt strigătele tatălui meu. Am descoperit că suntem cu toți egali în suferință, iar în capacitatea lor, un câine suferă în egală măsură cu un porc, cu un urs sau cu un băiețel.
Astăzi carnea reprezintă noul azbest, mai ucigătoare decât tutunul. Dioxidul de carbon, metanul și oxidul nitric provenind din sectorul industriei animaliere ne ucid oceanele creând zone sterpe, acide, hipoxice. Nouăzeci la sută dintre peștii mici sunt măcinați și zdrobiți doar pentru a hrăni animalele mari. 
Vacile vegetariene sunt azi cele mai mari predatoare marine. Oceanele mor, iar până în anul 2048 toate apele cu pești vor înceta să mai existe, plămânii și arterele pământului… 
Miliarde de puișori sunt zdrobiți de vii doar fiindcă sunt de sexul masculin.
100 miliarde de oameni au trăit până acum pe pământ, astăzi suntem 7 miliarde, totuși torturăm și ucidem 2 miliarde de animale vii și conștiente în fiecare săptămână! 10.000 de specii sunt în pericol de extincție în fiecare an din cauza uneia singure (omul) și am ajuns să fim puși în fața celei de a 6a extincții în masă din istoria cosmologică.
Dacă orice alt organism ar fi procedat cum am făcut noi, biologiștii l-ar fi numit virus. Toate acestea reprezintă o crimă împotriva umanității de proporții inimaginabile! 
Din fericire lumea este pe cale să se schimbe. Acum 10 ani Twitter nu era altceva decât un sunet de pasăre, «Www» un zgomot surd de tastatură blocată, Cloud (nor în engleză) își avea locul doar în cer, 4g era un loc de parcare, Google eructația unui bebeluș, Skype era o greșeală de tehnoredactare, iar Al Qaeda era instalatorul meu.
Victor Hugo a spus că nimic nu e mai puternic decât o idee a cărui vreme a venit. Drepturile animalelor reprezintă astăzi cea mai importantă problemă de justiție socială de la abolirea sclaviei încoace.
Există peste 600 milioane de vegetarieni în întreaga lume. Lucrul acesta însumează un număr mai mare decât populația USA, Angliei, Franței, Germaniei, Spaniei, Italiei, Canadei, Australiei și Noii-Zeelande la un loc! Dacă ar fi să fim o singură națiune, am fi mai numeroasă decât cele 27 de țări ale Uniunii Europene, vă vine să credeți ?…
În ciuda amprentei demografice masive, suntem mai mereu sufocați de aceste trusturi gălăgioase și ipocrite care vânează, măcelăresc și ucid, crezând că violența este răspunsul, când nu ar trebui nici măcar să se pună problema de așa ceva.
Carnea ucide, animalele ne omoară și pe noi și economia noastră. Medicare (compania de asistență medicală) a ruinat deja Statele Unite. Vor avea nevoie de 8 bilioane de dolari în bonuri de tezaur doar pentru a-și putea plăti dobânzile. Nu mai au nimic. Ar putea foarte bine să închidă școlile, să vândă armata, flota, aviația, FBI, CIA și tot nu ar avea suficienți bani să-și plătească datoriile.
Cantitatea optimă de carne pentru o alimentație sănătoasă în opinia Universităților Cornell și Harvard este exact ZERO. 
Apa, după cum deja știți va fi noul petrol, în curând națiunile vor intra în război pentru ea. Straturile freatice subterane care au avut nevoie de milioane de ani pentru a-și face plinul sunt acum secătuite. E nevoie de 50.000 litrii de apă prețioasă pentru a putea obține 1 kilogram de carne de vită. Un miliard de persoane sunt înfometate, 20 de milioane vor muri de malnutriție.
Reducerea consumului de carne cu doar 10% va hrăni 100 milioane de persoane, iar eliminarea cărnii va pune un sfârșit definitiv foamei.
Dacă toată lumea ar urma un regim alimentar occidental, am avea nevoie de 2 planete Terra ca să ne hrănească.  Avem doar una, deja secătuită de puteri. Gazele cu efect de seră provenind de la creșterea intensivă a vitelor reprezintă un procent cu 50% mai mare decât cel al transporturilor: avioane, trenuri, mașini, nave.
Țările sărace își vând cerealele occidentului în timp ce proprii copii le mor în brațe, iar noi hrănim vitele cu cerealele lor ca să putem mânca o bucățică de friptură? Sunt oare singurul căruia acest lucru i se pare o crimă ? Fiecare bucățică de carne pe care o mâncăm este o palmă peste fața plină de lacrimi a unui copil înfometat. Putem oare să tăcem atunci când îi privim în ochi?
Pământul poate produce suficientă mâncare pentru nevoile fiecăruia dintre noi, dar nu destulă pentru lăcomia altora. Suntem în fața furtunii perfecte. Dacă vreo nație ar fi putut pune la punct arme care să cauzeze atâtea ravagii planetei, am fi lansat un atac militar preventiv și am fi bombardat-o până am fi redus-o la nivelul epocii de bronz. Dar aici nu e vorba de un stat corupt, ci de o industrie. Vestea bună este că nici măcar nu mai e nevoie s-o bombardăm, ci doar să încetăm să mai cumpărăm.
George Bush nu a avut dreptate. Axul răului nu trece prin Irak, Iran sau Coreea de Nord, ci prin farfuriile noastre. Armele de distrugere în masă sunt cuțitul și furculița. Propunerea noastră este un briceag al viitorului, care să ne rezolve problemele de mediu, sănătate, apă și care să pună un sfârșit definitiv cruzimii de orice natură.
Epoca de piatră nu a luat sfârșit fiindcă am fi rămas noi fără pietre. Această industrie dezgustătoare a torturii s-ar sfârși atunci când vom sfârși noi înșine cu scuzele. Carnea este ca și monezile de 1 și 2 cenți, manufactura este mai scumpă decât valoarea.
 Agricultorii au cel mai mult de câștigat, acesta nu va fi sfârșitul agriculturii, ci avântul ei, singurul lucru care se va schimba va fi linia de produse! Agricultorii ar putea face atât de mulți bani încât nici nu s-ar mai deranja să și-i numere, iar eu aș fi primul care să-i aplaude. Guvernele ne vor iubi, noi industrii s-ar naște și ar prospera, iar asigurările de sănătate ar fi în cădere liberă. Listele de așteptare ale spitalelor vor dispărea. Am fi atât de sănătoși încât ar trebui să împușcăm pe cineva doar ca cimitirele să aibă un motiv să existe!
În această seara propun două provocări opoziției: 1. Carnea cauzează o gamă largă de cancere și boli cardiace, îi rog pe dânșii să numească o singură boală produsă de un regim vegetarian. Numărul 2: Eu finanțez trilogia Earthlings. Dacă cei din opoziție sunt atât de siguri de opiniile și argumentele expuse, îi provoc și îi rog să trimită o copie a DVD-ului tuturor colegilor și clienților dumnealor!
Animalele nu sunt doar alte specii, ci ele reprezintă alte națiuni, iar noi le ucidem cu însuși prețul dispariției noastre. Harta păcii este desenată pe meniuri. Pacea nu reprezintă doar absența războiului, ci implică și prezența dreptății.
Justiția trebuie să fie oarbă față de rasă, culoare, religie sau specie, iar dacă nu este așa, justiția reprezintă doar o armă a terorii. Există o inimaginabilă teroare în aceste Guantanamo pe care noi le numim ferme de creștere a animalelor și abatoare. Credeți-mă că dacă abatoarele ar avea pereți de sticlă, această dezbatere n-ar mai avea loc aici, astă seară!
Cred că o altă lume este posibilă. În nopțile calme pot s-o aud respirând.

Să scoatem animalele din meniuri și din aceste camere de tortură!! Vă rog să votați în seara aceasta pentru cei care nu pot vorbi, vă mulțumesc!"


Peace!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu